Drezno, 1. marca 2019

Szanowna Pani Redaktor, Szanowny Panie redaktorze,

wraz z nadchodzącą wiosną przychodzimy do Państwa ze szczegółami na temat wiosennych targów ogrodowych DRESDNER OSTERN, których częścią jest międzynarodowa wystawa orchidei ORCHIDEENWELT. Targi te odbędą się między 28. a 31. marca 2019.

Jeśli mają Państwo zamiar napisać lub nagrać materiał o targach, chętnie przekażemy Państwu darmowe wejściówki rodzinne. Możemy także umówić Państwu na miejscu wywiad. A jeżeli chcecie Państwo zorganizować konkurs dla czytelników bądź słuchaczy - proszę do nas napisać, przekażemy Państwu bilety na ten cel. Z legitymacją dziennikarską przysługuje Państwu darmowy wstęp zawsze.

FOTOGRAFIE w jakości do druku znajdą Państwo na https://photos.app.goo.gl/5Wsrs3T5Pl14TZDF2.

Materiał fotograficzny w jakości do druku znajdą Państwo na stronie photos.google.com

Tereny Wystawowe Drezna cieszą się na Państwa wizytę!

Serdeczne pozdrowienia z Drezna

Susanne Arens

Susanne Arens • Internationales Marketing Dresden | Międzynarodowy marketing Drezno • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.internationales-marketing-dresden.de (DE) | www.drezno.info (PL) | www.facebook.com/drezno.info | www.twitter.com/DREZNOinfo

TERENY WYSTAWOWE DREZNA 🌸 Wielkonocne targi DRESDNER OSTERN z wystawą orchidei | 28.–31.03.2019

Targi DRESDNER OSTERN na terenie wystawowym w Dreźnie © MESSE DRESDEN, Marko Kubitz

Wiosenne targi ogrodnicze DRESDNER OSTERN, największe i cieszące się ogromną popularnością targi w Dreźnie, zapraszają tradycyjnie na krótko przed Wielkanocą, między 28.–31. marca 2019 na tereny wystawowe MESSE DRESDEN. Na miejscu czekać będzie 350 wystawców. Targi otworzą swoje podwoje tym razem po raz 26. Dla odwiedzających to szansa, aby pod jednym dachem uzyskać nie tylko szereg pożytecznych rad, ale także zaopatrzyć się w niezbędne produkty na nadchodzący sezon.

Podczas targów 350 wystawców zaprezentuje bogatą ofertę dla ogrodników od uprawy kwiatów ozdobnych i ziół leczniczych po uprawę owoców i warzyw. Nie zabraknie także zwierząt hodowlanych oraz rzemiosła. Dzięki ogromnej różnorodności targi będą wspaniałym przeżyciem dla entuzjastów ogrodnictwa w każdym wieku - zainteresowani będą mogli poznać ciekawe fakty, skosztować zdrowych produktów naturalnych albo nawet samemu coś stworzyć.

Międzynarodowa wystawa orchidei z możliwością zakupu

W ramach targów odbędzie się także największa i najpiękniejsza w Europie wystawa orchidei. Hodowcy z 4 kontynentów przygotują w hali 1 fascynujący pokaz 20 000 roślin z 100 000 kwiatów. Podczas wystawy będzie można także nabyć rośliny.

W piątek 29. marca odwiedzający będą mogli pozostać na terenie targów do późnych godzin nocnych i cieszyć się wyjątkową wieczorną atmosferą w ramach nocy orchidei »NACHT der ORCHIDEEN«. Spektakularnie oświetlone stoiska zapraszają na spacer w egzotycznej scenerii. Hodowcy storczyków udzielą wskazówek, jak dbać o te rośliny. Bilety na Noc orchidei są dostępne zarówno w przedsprzedaży, jak i na miejscu w kasie.

Mistrzowie florystyki oraz program rozrywkowy

Targom i wystawie towarzyszyć będzie bogaty program rozrywkowy. Uczestnicy targów będą mogli obserwować zawody saksońskich florystów w ramach Saksońskich Mistrzostw Florystyki. Członkowie zawodowego związku niemieckich florystów (Fachverband Deutscher Floristen) w czasie trwania targów będą na żywo tworzyć piękne kwiatowe kompozycje, a wszystko to na oczach odwiedzających. Najbardziej spektakularne z bukietów zostaną wystawione w niedzielę od godziny 15.00 na sprzedaż.

Program rozrywkowy z teatrzykiem dla dzieci i innymi występami odbędzie się w hali 4. Nie zabraknie też kreatywnych warsztatów dla milusińskich oraz odwiedzin wielkanocnego zajączka.

We czwartek 28. marca 2019 o godzinie 11:00 w hali 1 odbędzie się chrzest nowego rodzaju orchidei. Jej ojcem chrzestnym zostanie znany i lubiany niemiecki piosenkarz popowy, Christian Lais, który da 45-minutowy koncert, a później rozdawać będzie autografy. W piątek 29. marca o godzinie 14.00 odbędzie się kolejny koncert gwiazdy popu, Anthony'ego Weihs'a.

Pod hasłem "Erlebniswelt Kleingarten" (Świat ogrodów pełen przygód) stowarzyszenie miasta Drezna o nazwie Dresdner Gartenfreunde e. V. przedstawi zależności pomiędzy pracą w ogródku, uprawą owoców i warzyw, ziół, odpoczynkiem oraz innymi zagadnieniami z tym związanymi.

Główne informacje o wielkanocnych targach ogrodniczych DRESDNER OSTERN

KIEDY: od czwartku do niedzieli 28.–31.03.2019 10–18 h | Noc orchidei w piątek 29.03.2019 | 19–23 h

GDZIE: tereny wystawowe Messe Dresden, Messering 6, 01067 Dresden

DOJAZD: 🚗 Możliwość zaparkowania na terenie targów na powierzchni P1, P2 i P7 (miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych znajdują się bezpośrednio przed głównym wejściem - Hauptfoyer - oraz przed halą nr 1), opłata za parking 5 €/dzień (płaci się przy wjeździe) | 🚋 Tramwaj nr 10 przystanek „Messe Dresden“

PARKING DLA AUTOKARÓW: parking 2 / 2a Pieschener Allee | opłata za cały dzień 7 € (UWAGA! Podczas płacenia w parkomacie trzeba nacisnąć ŻÓŁTY GUZIK aby wybrać taryfę dla autobusów. Do zapłaty potrzebują Państwo waluty euro. Parkomat nie wydaje reszty!

WSTĘP: 9 €/ 7,50 €, dzieci od 7 do 14 lat 4 €, dzieci do 6 lat za darmo, bilet rodzinny (2 dorosłych i max. 2 dzieci do 14 lat) 20 €, bilet rodzinny single (1 dorosły i max. 2 dzieci do 14 lat) 12 €, bilety grupowe od 10 osób 7,50 € za osobę | wejście z psem tylko z aktualnym zaświadczeniem o szczepieniu | bilet na NACHT der ORCHIDEEN (Noc orchidei) w piątek godz. 19.00-23.00 kosztuje 12 €/ 10 €, dzieci od 7 do 14 lat 7 €

TEMAT TARGÓW: ogród, rzemiosło artystyczne, rodzina, czas wolny, zwierzęta | INNE INFORMACJE: www.messe-dresden.de  (DE | EN) | www.dresdner-ostern.de  (DE) | www.drezno.info/dresdner-ostern  (PL)

Mapa - tereny wystawowe MESSE DRESDEN

Niemiecki tekst artykułu

Sachsens blütenreichste Messe - DRESDNER OSTERN mit Internationaler Orchideenwelt Die DRESDNER OSTERN, die größte und beliebteste Publikumsmesse in Dresden, lädt traditionell kurz vor dem Osterfest, vom 28.- 31. März 2019, in die MESSE DRESDEN ein. Eine bunte Angebotsvielfalt aus den Bereichen Garten, Tiere, Kunsthandwerk, Familie, Freizeit & Tiere sowie der Frühjahrsmarkt versetzen die Besucher in Frühlingslaune. Rund 350 Aussteller werden im Messegelände vertreten sein, wenn die DRESDNER OSTERN die Tore öffnet. Blütenreich und faszinierend zugleich: Die Internationale Orchideenwelt findet im Rahmen der DRESDNER OSTERN statt. Züchter aus 4 Kontinenten zeigen eine Schau von Weltniveau mit über 20.000 Pflanzen und 100.000 Blüten in der HALLE 1. Die Internationale Orchideen-Welt 2019 wird von der MESSE DRESDEN in Kooperation mit der Deutschen Orchideen-Gesellschaft veranstaltet und ist die größte Orchideenschau Europas. Die NACHT DER ORCHIDEEN ist mittlerweile eine etablierte Abendveranstaltung. Alle Blumenfreunde und insbesondere Orchideenliebhaber sind am 29. März 2019 angesprochen, um die besondere Atmosphäre der Orchideenausstellung am Abend mit weniger Besuchern als tagsüber zu genießen. Prachtvoll beleuchtete Schaustände laden in einem exotischen Ambiente zum Flanieren ein. Orchideenzüchter führen darüber hinaus durch die Ausstellung und beraten zur Haltung und Pflege der Pflanzen. Tickets sind im Vorverkauf, aber auch an der Abendkasse erhältlich. Floristik vom Feinsten zeigt der Fachverband Deutscher Floristen. Die sächsische Landesmeisterschaft der Floristen steht unter dem Motto „Mit Blumen rund um die Welt“. Beim Straußwettbewerb werden tolle Sträuße zum Thema „Ein Frühlingsstrauß für Dresden“ präsentiert. Die besten Sträuße werden am Sonntag (31.03.19) ab 15 Uhr versteigert. An allen Tagen zeigen Floristen ihr Können beim Schaubinden. Unter dem Motto „Erlebniswelt Kleingarten“ präsentiert der Stadtverband „Dresdner Gartenfreunde“ e. V. die Verknüpfungen von Gartengestaltung und dem Anbau von Obst und Gemüse, Gewürz- und Heilkräutern, von Erholung und Gartenarbeit und dem, was daraus entstehen kann. Mit ihren vielfältigen Angeboten tragen die Aussteller und Akteure der „Erlebniswelt Kleingarten" bei, dass diese Vielfalt nicht nur für Gartenfreunde erlebbar wird. Große und kleine Messebesucher erfahren Wissenswertes, können gesunde Gartenerzeugnisse kosten und basteln. Einen großen Erfahrungsschatz vermittelt das unterhaltsame Programm auf der Bühne der Kleingärtner. Umrahmt wird die Messe durch ein umfangreiches und buntes Bühnenprogramm für die ganze Familie. Auf der Bühne in der Halle 4 gibt es vielfältige Unterhaltung mit Kindertheater, diversen Shows, verschiedenen Bastel- Angeboten und dem Besuch des Osterhasen. In diesem Jahr ist Christian Lais der Orchideentaufpate. Die Taufe findet am 28.03.19 um 11 Uhr auf Bühne in der HALLE 1 statt. Im Anschluss ist der beliebte Schlagersänger in einem 45-minütigem Konzert inklusive Autogrammstunde zu erleben. Am Veranstaltungsfreitag (29.03.19) gibt Stargast Anthony Weihs ein Konzert. Der sympathische und ausdrucksstarke Sänger begeistert seit vielen Jahren sein Publikum und erfreut mit seinen Hits um 14 Uhr auf der Bühne in der HALLE 1 das Publikum der DRESDNER OSTERN. Öffnungszeiten: Donnerstag bis Sonntag (28.-31. März 2019) 10 bis 18 Uhr NACHT DER ORCHIDEEN Freitag (29.03.19), 19 bis 23 Uhr Eintrittspreise Vollzahler 9,00 € | Ermäßigt* 7,50 € | Familienkarte** 20,00 € | Single-Familienkarte*** 12,00 € | Kinder von 7-14 Jahre 4,00 € | Kinder bis 6 Jahre FREI | Seniorentag (28.03.) 7,00 € | Gruppen (ab 10 Personen / Preis pro Person) 7,50 € | NACHT DER ORCHIDEEN 12,00 € inkl. 1 Glas Sekt + freies Parken auf P7 * Jugendliche bis 18 Jahre, Schüler, Studenten, Rentner, Hartz IV-Empfänger, Menschen mit Behinderung ** 2 Erwachsene + 2 Kinder bis 14 J. *** 1 Erwachsener + 2 Kinder bis 14 J. Alle näheren Infos unter www.dresdner-ostern.de

LINKI

NEWSLETTER www.drezno.info/telegram

KOMUNIKAT PRASOWY www.drezno.info/presse

WYDAWCA BIULETYNU

Susanne Arens • Internationales Marketing Dresden | Międzynarodowy marketing Drezno • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.internationales-marketing-dresden.de (DE) | www.drezno.info (PL) | www.facebook.com/drezno.info | www.twitter.com/DREZNOinfo | Zasady ochrony i przetwarzania danych osobowych www.ddin.de/datenschutzerklaerung

USUNIĘCIE REJESTRACJI

W przypadku, jeśli nie są Państwo zainteresowani biuletynem, prosimy o przesłanie na ten adres e-mail odpowiedzi o tytule: „NIE WYSYŁAĆ“ lub prosimy odesłać pusty e-mail na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

REJESTRACJA

Biuletyn możecie Państwo zamówić poprzez wysłanie pustej wiadomości na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Zależy nam, aby informować na bieżąco o wydarzeniach z Drezna tylko te osoby, które faktycznie są nimi zainteresowane. Byłoby nam niezmiernie miło, gdybyście Państwo polecili nas swoim koleżankom, kolegom i współpracownikom zainteresowanym przedstawianą przez nas tematyką turystyczną.